top of page

Wijngoed Reyngaard

VAN HOBBY TOT PASSIE

Hoe het begon

Wijn heeft me altijd al gefascineerd, na enkele druivenplukken in ons eigen Heuvelland was de vraag of de wijnbouwers hier een degelijke wijn konden verbouwen. Door mij in contact te stellen met verschillende wijnbouwers uit onze streek bleek dat, met de juiste druivensoorten en de daar bijhorende onderstokken, er toch mogelijkheid is om hier goede wijn te maken. Mijn echtgenote stemde heel graag in met het voorstel een wijngaard te beginnen. Toen ik de opleiding wijnbouwer aanvatte had ik net 196 stokken “Regent” aangelegd (voorjaar 2012) met de nodige adviezen van de Hagelandse wijnbouwer Hugo Bernard en mijn buurman, eveneens wijnbouwer, Peter Dael. Ook het enthousiasme van vrienden en familie hebben ons geholpen met de opbouw van onze wijngaard. De bedoeling van dit avontuur is na het horeca werk als kok, te genieten van het buiten zijn en er plezier in te hebben, met de grootste zorg voor een zo goed mogelijk, kwalitatief product. Als amateur wijnbouwer deed ik in 2014 nog een éénmalige aanplanting van 40 stokken Auxerrois en 40 stokken Pinot Gris. In het voorjaar van 2023 doen we nog aanplanting van 1100 stokken, waaronder uitbreiding van onze huidige druivensoorten, aangevuld met Pinot Noir en Chardonnay

Welke druiven

Regent is een Duits druivenras dat is ontstaan uit een kruising van Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin. Het ras geeft kleine tot middelgrote blauwe bessen aan kleine, tot middelgrote, compacte trossen. De mate van resistentie tegen de echte en valse meeldauw is redelijk tot goed. In de eerste jaren heeft Regent vaak last van verkleuring van de bladeren als gevolg van een magnesiumgebrek, een eigenschap die hij heeft geërfd van Chambourcin.

 

Auxerrois blanc is een witte, Franse druivensoort gekruist uit de Pinot en Heunisch Weiss. De naam Auxerrois is vermoedelijk afkomstig uit het Franse graafschap Auxerre. Vooral in de Elzas wordt de druif aangeplant als één van de belangrijkste voor de crémant d’Alsace. In Luxemburg wordt zij ook veel aangeplant. De wijnen van deze druif bevatten vrij veel aciditeit.

 

Pinot gris is een witte, Franse druivensoort ontstaan als mutatie van de Pinot Noir.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld.
De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé kleurig kunnen zijn.

 

Wat we maken

We maken rode wijn, rosé wijn van het druivenras Regent. Regent geeft zeer donkere, kruidige wijnen met aroma’s van bosvruchten, zwarte peper en een tikje vanille.
We maken eveneens witte wijn van Auxerrois en Pinot Gris, wat een stille witte wijn voortbrengt.

bart-wijngoed-reyngaard-20151018-135-719
bart-wijngoed-reyngaard-20151018-135-304
bart-wijngoed-reyngaard-20151018-135-589
bart-wijngoed-reyngaard-20151018-135-212
bottom of page